Το νησί της Αμμουλιανής

Κυκλωμένη από τα κρυστάλλινα νερά του κόλπου του Αγίου Όρους και με το βλέμμα στραμμένο στην επιβλητική κορυφή του Άθω, η Αμμουλιανή αποτελεί επίγειο παράδεισο. Μια όαση με απόκρυφες εξωτικές ακρογιαλιές, ερημικά νησάκια και γραφικούς ορμίσκους. Πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί στη Χαλκιδική. Έχει έκταση περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 120χλμ απο την Θεσσαλονικη.Η γεωγραφική της θέση και η γεωλογική της καταβολή συνεπάγονται όμορφες παραλίες για κολύμπι και πολλούς όρμους με βυθό απαράμιλλης ομορφιάς πλούσιο σε θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ανατολικά της Αμμουλιανής βρίσκεται το σύμπλεγμα των νησίδων Δρένια ή Γαϊδουρονήσια, με ένα μεγαλύτερο νησάκι, τα Δρένια και άλλα μικρότερα, όπως η Φέτη, η Πέννα, και η Άρτεμη.

 

Ιστορία της Αμμουλιανής

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού έφτασαν στο νησί το 1925, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από τα νησιά της Προποντίδος (Γαλλιμή, Πασαλιμάνι, Σκουπιά). Μαζί τους έφεραν ακριβά ήθη και έθιμα, μία πολύτιμη γαστρονομία, την τέχνη της αλιείας, αλλά και αντικείμενα που φυλάσσουν στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού.

 

Παραλίες της Αμμουλιανής

Προσβασιμες μόνον με σκάφος ενοικιασμένη βαρκα(δεν απαιτείται δίπλωμα)-Φερρυ απο την Τρυπητή  

Άγιος Γεώργιος Αμμουλιανής

Η παραλία του Άγιου Γεωργίου βρίσκεται δυτικά του νησιού της Αμμουλιανής και διαθέτει καταγάλανα διάφανα νερά. Τριγύρω υπάρχουν και άλλες μικρότερες πανέμορφες παραλίες, καθως επίσης και στο σύμπλεγμα των νησιών γύρω απο την Αμμουλιανή. Πηγαίνοντας στον Αι Γιώργη από την Αμμουλιανή, θα βρείτε στο δρόμο σας και άλλες μικρές παραλίες.

Αλυκές

Βρίσκεται στην πίσω μεριά της Αμμουλιανής, που βλέπει προς τη Σιθωνία και μπορείτε να πάτε με δικό σας σκάφος ή νοικιασμένη βάρκα, αλλά και με αυτοκίνητο από το χωριό.

Πόρτο Άγιο

Η ακτή έχει βραβευθεί με γαλάζια σημαία.

Δρένια

Οι ντόπιοι τα λένε Γαιδουρονήσια και είναι ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών σε απόσταση μικρότερη των δύο μιλίων από την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή.