Τεχνητος Υφαλος "Μαγιατικα" - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Artificial reef magiatika

Το 2005 κατασκευάσαμε ένα τεχνητό ύφαλο μπροστά στο καταδυτικο μας κέντρο, σε βάθος 7 μέτρων, χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους και πέτρες. Σκοπός μας ήταν να μελετήσουμε την ανάπτυξη της υποβρύχιας ζωής και να παρέχουμε ένα πιο ενδιαφέρον περιβάλλον για τις καταδύσεις γνωριμίας, τις νυχτερινές καταδύσεις και τα σχολεία. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως 9 χρόνια μετά το μέρος που ονομάζαμε Μαγιάτικα (από τα ψάρια που μας επισκέπτονται συχνά) θα φιλοξενεί πολυάριθμα είδη θαλάσσιας ζωής.

Εκτός από Μαγιάτικα και άλλα παράκτια είδη που περνούν σχεδόν κάθε ημέρα, σπάροι, τσιπούρες, γύλοι και κεφαλόπουλα είναι πολύ φιλικά με τους δύτες ενώ διάφοροι σαργοί και πέρκες πρακτικά ζουν εκεί. Συχνά "αξιοθέατα" αποτελούν οι σκορπίνες, το είδος "Scorpaena scrofa" και "Scopraena notata".

marine life chalkidiki

Το 2013 έφερε μαζί του και σμέρνες, συγκεκριμένα μια μικρή μεσογειακή που έμεινε όλο το καλοκαίρι στο πάρκο μας. Καβούρια, κεφαλόποδα, γαστρόποδα αυξάνονται σε αριθμό χρόνο με το χρόνο και σχεδόν κάθε μπλόκι κατοικείται απο χταπόδια, το κοινό γνωστό σε όλυς μας "Octapus vulgaris" και το λιγότερο συνηθισμένο λευκό "Οctopus macropus". Αν και μένουν κυρίως στη τρύπα τους, παρατηρώντας τους περαστικούς, καμία φορά παίζουν με τους δύτες τεντώνοντας τα πλοκάμια τους. Μπορεί επίσης  να περιμένει να δει κανείς ολοθούρια, αχινούς, σκουλήκια, ανεμόνες, βρυόζωα, κοράλια, και σφουγγάρια. Το 2013 είδαμε και γυμνοβράγχια! Το είδος "Hypselodoris picta", "Flabellina Affinis", "Cratena peregrina" και "Τhuridilla hopei", όλα σπάνια, αποίκησαν τον ύφαλο. Προσπαθούμε πάντα να προστατεύσουμε το οικοσύστημα με το να μην παρεμβαίνουμε, και να μη ταΐζουμε τα είδη. Προστατεύουμε ουσιαστικά το μέρος κυρίως απο εμάς, αποφεύγοντας όσο μπορούμε  την οποιαδήποτε  επαφή με τον τεχνητό ύφαλο. Έτσι τα Μαγιάτικα έγιναν ένα ιδανικό μέρος  για ξεκούραστες χαλαρές βουτιές, φωτογραφία, καταδύσεις γνωριμίας και νυχτερινές.