Choose your language

Καταδυτικό δελτίο

Νέο Καταδυτικο σημείο στην Χαλκιδική

Νέο Καταδυτικο σημείο στην Χαλκιδική - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

New Dive Site in Halkidiki

Ενα ανεξερεύνητο μπλε διαμάντι του βυθού! Νέο καταδυτικό σημείο στη Χαλκιδική.

Ήταν πάντα εκεί! μόλις μια ματιά πιο πέρα. Μετά από πολλές ώρες εξερέυνησης τελικά ανακαλύψαμε αυτόν τον υποβρύχιο παράδεισο. Έχοντας στο νου μας τους φίλους μας, τους δύτες, ελπίζοντας πάντα να τους προσφέρουμε μια νέα βουτιά, μοιραζόμαστε με εσάς τον ενθουσιασμό μας για το καινούργιο μας καταδυτικό σημείο!

Ξεκινά από τα ρηχά, ιδανικό για snorkeling, το πρώτο επίπεδο στα 12 μέτρα, συνεχίζει στα 20, κατεβαίνει στα 30... 40... Πέφτει στα 65 μέτρα, ίσως περισσότερο, πολύ εύκολα. Περνώντας απαράμιλλης ομορφιάς  βράχους και ρηχά εντυπωσικά κανάλια, η θέα του κατηφορικού βυθού συναρπάζει! Παρακολουθούμε πολύχρωμα μονόπετρα γεμάτα κοράλια, σφουγγάρια, γυμνοβράγχια, ψάρια της Μεσογείου... Μαγιάτικα, χειλούδες, σαργοί, σπαροειδή και σφυρίδες, όλα ζουν εκεί ή το διασχίζουν κυνηγώντας!! Φιδίσιες μορφές, μεσογειακές σμέρνες και μουγγριά, ξεκουράζονται την ημέρα στις φωλιές τους, μας παρατηρούν και μας αφήνουν να θαυμάσουμε την φυσική ομορφιά τους!!!

Τεχνητος Υφαλος "Μαγιατικα"

Τεχνητος Υφαλος "Μαγιατικα" - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
Artificial reef

Το 2005 κατασκευάσαμε ένα τεχνητό ύφαλο μπροστά στο καταδυτικο μας κέντρο, σε βάθος 7 μέτρων, χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους και πέτρες. Σκοπός μας ήταν να μελετήσουμε την ανάπτυξη της υποβρύχιας ζωής και να παρέχουμε ένα πιο ενδιαφέρον περιβάλλον για τις καταδύσεις γνωριμίας, τις νυχτερινές καταδύσεις και τα σχολεία. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως 9 χρόνια μετά το μέρος που ονομάζαμε Μαγιάτικα (από τα ψάρια που μας επισκέπτονται συχνά) θα φιλοξενεί πολυάριθμα είδη θαλάσσιας ζωής.

Μερικές εικόνες απο το καταδυτικό σημείο "Μαγιάτικα"

Εκτός από Μαγιάτικα και άλλα παράκτια είδη που περνούν σχεδόν κάθε ημέρα, σπάροι, τσιπούρες, γύλοι και κεφαλόπουλα είναι πολύ φιλικά με τους δύτες ενώ διάφοροι σαργοί και πέρκες πρακτικά ζουν εκεί. Συχνά "αξιοθέατα" αποτελούν οι σκορπίνες, το είδος "Scorpaena scrofa" και "Scopraena notata". Το 2013 έφερε μαζί του και σμέρνες, συγκεκριμένα μια μικρή μεσογειακή που έμεινε όλο το καλοκαίρι στο πάρκο μας. Καβούρια, κεφαλόποδα, γαστρόποδα αυξάνονται σε αριθμό χρόνο με το χρόνο και σχεδόν κάθε μπλόκι κατοικείται απο χταπόδια, το κοινό γνωστό σε όλυς μας "Octapus vulgaris" και το λιγότερο συνηθισμένο λευκό "Οctopus macropus". Αν και μένουν κυρίως στη τρύπα τους, παρατηρώντας τους περαστικούς, καμία φορά παίζουν με τους δύτες τεντώνοντας τα πλοκάμια τους. Μπορεί επίσης  να περιμένει να δει κανείς ολοθούρια, αχινούς, σκουλήκια, ανεμόνες, βρυόζωα, κοράλια, και σφουγγάρια. Το 2013 είδαμε και γυμνοβράγχια! Το είδος "Hypselodoris picta", "Flabellina Affinis", "Cratena peregrina" και "Τhuridilla hopei", όλα σπάνια, αποίκησαν τον ύφαλο. Προσπαθούμε πάντα να προστατεύσουμε το οικοσύστημα με το να μην παρεμβαίνουμε, και να μη ταΐζουμε τα είδη. Προστατεύουμε ουσιαστικά το μέρος κυρίως απο εμάς, αποφεύγοντας όσο μπορούμε  την οποιαδήποτε  επαφή με τον τεχνητό ύφαλο. Έτσι τα Μαγιάτικα έγιναν ένα ιδανικό μέρος  για ξεκούραστες χαλαρές βουτιές, φωτογραφία, καταδύσεις γνωριμίας και νυχτερινές.


 

 

 

 

"Νέες Αφίξεις"

"Νέες Αφίξεις" - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
bubble snail

 Haminoea cyanomagrinata

Ψάχνοντας για νέα καταδυτικά σημεία στο τέλος της σεζόν, σταθήκαμε πολύ τυχεροί ανακαλύπτοντας έναν υπέροχο ύφαλο σε βάθος (20) με (30 )μέτρων, γεμάτο Haminoea cyanomarginata, οι περισσότερες σε ζευγάρια. Πιθανότατα το είδος μετανάστευσε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Είναι η πρώτη φορά που το είδαμε καταδυόμενοι στην Αμμουλιανή μετά από χρόνια.Σύντομη περιγραφή: Φυσσαλιδοειδές ωοειδές σώμα, ημιδιαφανής, απαλό περίβλημα, χωρίς ίχνη ψευδοπόδιων. Περισσότερα: Mediterranean Science Commision

Εικόνες απο το Καταδυτικό Σημείο ΙΡΙΝΑ

 

 Flabbelina rubrolielata from the Mediterranean

Συναντήσαμε πρώτη φορά αυτο το γυμνοβράγχιο το 2012 στην Αμμουλιανή μεταξύ των (2)δύο και  (10)μέτρων.Πρόκειται για είδος γυμνοβράγχιου, μικρού μαλάκιου μεγέθους έως 40 mm χρώματος που ποικίλει σε ροζ και μωβ. Αρχικά πιστεύαν πως ζει μόνο στα τροπικά νερά του Ινδικού και του Ειρηνικού, πιθανόν να μετανάστευσε μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο.

Εικόνες απο το Καταδυτικό Σημείο ΑΝΑΤΟΛΙ

 Pleurobranchus Testudinarius

Ένα σχετικά μεγάλο σαρκοφάγο μαλάκιο, γύρω στα 20 εκατοστά μήκος, που συναντάμε απο το 2011 απο τα μέσα Ιουνίου εώς τα τέλη Ιουλίου, γύρω στα (8) με (12) μέτρα βάθος.  Τα μαλάκια αυτά, πήραν το όνομα τους από τους πολυγωνικούς δακτύλιους στη ράχη τους σαν ασπίδες (σαν το σχηματισμό μάχης των Ρωμαϊκών λεγεώνων), έχουν πανέμορφες χρωματικές παραλλαγές (κίτρινη,κόκκινη,καφέ) και χαρακτηριστικά φύματα.

Εικόνες απο το Καταδυτικό Σημείο ΠΕΤΑΛΟ 1

 Nudibranch Caloria Elegans

Εικόνες απο το Καταδυτικό Σημείο ΠΕΤΑΛΟ 2

 


 

 

 

 

 

Εικονες απο τα Καταδυτικα μας Σημεια

Suggest to friends!!